Deze website maakt gebruik van cookies



Piment

Het piment is een zeer interessante specerij met een lange mooie historie eraan vast. Hieronder ga je meer lezen over de achtergrond en historie van het pigment .


Achtergrond

Piment wordt vaak gezien als een kruidenmengsel, terwijl dit niet zo is. De smaak houdt het midden tussen kaneel, nootmuskaat en kruidnagel daarom ook de Engelse naam ‘all spice’. Piment heeft ook nog eens een scherpe smaak dat je aan peper laat denken. De specerij waar het piment zijn naam aan te danken heeft. Piment heeft een sterk geur dat ruikt na een mengsel van kruidnagel en kaneel.

Spanjaarden waren op zoek naar een nieuwe zeeroute naar het Verre Oosten en vonden de volle velden specerijen van het Verre Oosten. Ze ontdekten per ongeluk de Caribische eilanden. Op het eerste gevoel dachten ze aan te komen zijn in India. De peperige korrels, die ook leken op de peperkorrels uit India qua vorm die zo waardevol zijn, werden toen ook verward met peper. De Spanjaarden noemden de nieuw ontdekte specerij hierdoor ook pimiento peper. Hierdoor kwam een kleine verwarring met de aangevulde ontdekking van de Spaanse rode peper (pimienta). Dit zorgt tot op de dag van vandaag voor dat men de kruiden moeilijk uit elkaar kunnen houden.


piment

Piment groeit aan de pimentboom. De pimentboom is groenblijvend en kan wel tot 15 meter hoog worden. Na 7 jaar groeien, kan de boomvruchten dragen en dat ongeveer 100 jaar. Piment komt van de bessen van de pimentboom die groen geplukt wordt en daarna vervolgens gedroogd wordt. Hierbij krijgt piment een donkerbruine kleur.

In de ‘Nieuwe Wereld’ is het piment een hele populair specerij, die in veel Curry’s, marinades en bij inmaken wordt gebruikt. Piment wordt gebruik daar waar de ‘Oude Wereld ‘kruidnagel toegepast wordt. Omdat kruidnagel lang, duur en moeilijk beschikbaar was, werd dit snel door piment vervangen door de Amerikaanse bevolking. Bij de Azteken was piment al bekend en werd het gebruikt met andere combinaties bijvoorbeeld met cacao. Columbus was de eerste persoon die piment naar Europa bracht. Het werd pas echt populair toen de Engelsen Jamaica veroverden en de Engelsen het in een grote schaal gingen exporteren.


Gebruikerswijze

Piment heeft een aparte smaak die doet denken aan kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en kardemon. Het piment geeft een rijk aroma aan gerechten en is heel veelzijdig. Door dit wordt het in allerlei gerechten gebruikt. Bijvoorbeeld Caribische gerechten, chutneys en stoofschotels.

Nog steeds is piment erg populair in de ‘Nieuwe Wereld’. In Amerika, Caribische eilanden en Mexico wordt piment gebruikt in veel gerechten met ham, kalkoen, zoete aardappels of kip. Ook bij andere gerechten, en ook bij zoete gerechten als pudding, cake of vers fruit. In landen zoals Jamaica wordt piment veel gebruikt en de rijke smaak wordt ten volle benut in lekkere geuren bij lekkere curry’s en pittige marinades voor kip en vlees. Deze specerijen worden meegebakken, maar ze kunnen ook op het einde worden toegevoegd na de bereiding.

Wij hopen dat je wat geleerd hebt van deze informatie van het pigment.