Deze website maakt gebruik van cookies


Vadouvan

Vadouvan is een lekkere zachte kerrie uit India met Franse invloeden. Vadouvan (ook wel vadagam genoemd) komt oorspronkelijk uit Puducherry. Puducherry is een plek in India waar de Franse kolonie bevond destijds. Het is dus eigenlijk een Indiase kerrie met een smaakje Frans eraan oftewel een twist. Vadouvan is warm en subtiel. De vadouvan wordt gemaakt met leuke ingrediënten zoals dragon en rozenbloemblaadjes. Vadouvan is lekker om te eten in de soep, samen met kip, om te eten met vis of met de salade.


Afkomst

De afkomst van vadouvan is uit de oostkust van India, het land van de curry's zoals Tamil Nadu. Vadouvan wordt ook Tamil vadagam genoemd. Hier in Europa kennen we chili onder de naam die de Fransen hebben bedacht, en dat is Vadouvan. Dit komt door de oud Franse kolonie. De Fransen hadden de gebieden bezet tot aan 1954 in de delen van India. Dit was zelfs na de onafhankelijk van India door de Verenigd Koninkrijk die in 1947 plaatsvond. Via die weg is de vadouvan in de keuken hier in Europa terecht gekomen. Vadouvan is complex en heeft een zoetig aroma als je eraan ruikt. Vadouvan is een kerriemengsel waarvan je meerdere geuren zoals ui, mosterdzaad komijn en fenegriek goed te ruiken valt. Voor de rest is heeft het mengsel een mooi plaatje door de rozenblaadjes en stukjes ui.Dit is vadouvan

ozenbloemblaadjes, laurier, kurkuma, kruidnagel, dragon, kaneel, chili, venkelzaad, fenegriekzaad, komijnzaad, stukjes ui, kardemon, uienpoeder, knoflookgranulaat en mosterdzaad.

Dit is een specerijenmelange en bevat geen extra zout bijgevoegd. Je moet hier van kleine balletjes maken. Je kunt dit gewoon invriezen. In India voegen ze olie toe en laten ze de balletjes drogen in de zon, maar je kunt ze eigenlijk ook fermenteren. Bij sommige winkels en toko’s kun je ze in een pot kant en klaar kopen. Je kunt ze ook in de supermarkt kopen, maar dit heeft een ander geurtje als vadouvan-kruiden de originele vadouvan. Het Indiase mengsel heeft een bijzondere geur, het is pittig met een klein beetje zoet en een lekkere, rokerige smaak. De zogenaamde Franse curry heeft een achtergrond dat eigenlijk niks te maken heeft met Frankrijk naast de koloniale bezetting van de Fransen. Deze kun je makkelijk bij de Indiase markt kopen, waar je een heleboel aan geuren hebt en vele schone en verse specerijen.


Manier waarop het gebruikt wordt.

Niet puur, dit is slecht voor je darmen om het puur te eten. Je hoort het met olie te mengen of olijfolie en het te laten trekken. Je kunt het beste een eetlepel met Vadouvan in een pan doen en daarna 15 cl olie erbij doen. Laat dit langzaam verwarmen. Dit laat je 5 tot 8 min op een sudderplaatje even wegtrekken en vervolgens laat je dit afkoelen. Als allerlaatste doe je het mengsel door een zeef. Doe de olie in een glazen pot en laat het ongeveer een dag stil staan. Hierdoor kun je heerlijke complexe smaken laten verdiepen. Een fles beugelsluiting is geschikt hiervoor. Bijvoorbeeld een bierflesje.