Deze website maakt gebruik van cookies
Recept
De vadouvan crème is afkomstig uit India. Het is een mix van kruiden dat bestaat uit knoflook, uien, kurkuma en nog veel meer. Deze crème kan gebruikt worden als marinade of als sausje. De Vadouvan crème is erg moeilijk te vinden en daarom laat ik jullie zien hoe je de originele Vadouvan zelf thuis kunt maken.
• 1 kilo uien
• 10 of 12 teentjes knoflook, het liefst 12 voor een sterke smaak
• Ongeveer 450 gram sjalotjes
• Gember
• Lepeltje fenegriek zaadjes
• Kerrie blaadjes, ongeveer 2 theelepels het liefst gedroogde
• Olijfolie of plantaardige olie
• Kurkuma
• Cardemom
• Komijn
• Nootmuskaat
• Rode pepervlokken, hete
• Kruidnagel
• Kaneel
• Kokos, vaak wordt gedroogde kokos gebruikt
• Zout
• Peper
Bereiding
We beginnen eerst met het verhitten van de olie in een pan. Je kunt hiervoor een braadpan gebruiken of gewoon een zware pan. Wanneer de olie warm is kun je de in stukjes gesneden uien in de pan doen. Voeg hierbij ook de gepelde knoflook teentjes en de in stukjes gesneden sjalotjes. Blijf dit roeren totdat ze goudbruin zijn. Dit kan ongeveer een klein halfuurtje duren.
Stamp de fenegriekzaadjes helemaal fijn met een vijzel. Doe de zaadjes in een kom en voeg hierbij de fijngesneden gember (ongeveer 1 duim), 1 theelepel komijn (gemalen), 1 theelepel kurkuma (gemalen), 1 theelepel cardemom (gemalen), halve theelepel nootmuskaat (geraspt), halve theelepel hete pepervlokken, snufje kruidnagel (gemalen), halve theelepel kaneel (gemalen), 1 eetlepel kokos (gedroogde), 1 eetlepel zout en een theelepel peper gemalen).
Nadat je al de bovengenoemde specerijen hebt gemixt kun je dit bij de uien, de knoflook en de sjalotjes toevoegen. Zet de pan nu op een laag vuurtje en mix het mengsel goed door voor ongeveer 10 tot 15 minuten.
Pak hierna een bakplaat en bekleed het met bakpapier, verspreid hierop het mengsel en zorg ervoor dat dit een hele dunne en gelijkmatige laag wordt.
Verwarm de over voor op ongeveer 180 graden Celsius. En laat het eventjes 10 min voorverwarmen. Doe nu de bakplaat met de vadouvan in de oven en laat het zitten voor ongeveer 60 tot 80 minuten. Wanneer de crème bruin is en bijna geen vocht heeft dan is het klaar met warmen.
Laat het nu afkoelen en pak ondertussen diepvries of boterhamzakjes. Doe na het afkoelen ongeveer een eetlepeltje van de vadouvan in de hoek het diepvries of boterhamzakje. Doe alle zakjes vervolgens in de vriezer.
Je bent nu klaar met het maken van de Vadouvan crème. Je kunt Vadouvan eten bij vele warme maaltijden. Wat erg lekker is, is bij curry of bij kip. Aangezien Vadouvan erg sterk is kun je altijd wat olie erbij toevoegen voordat je het bij je maaltijd voegt.
Serveertips
Je kunt Vadouvan bij verschillende maaltijden voegen. Bijvoorbeeld een klein beetje Vadouvan op een omelet. Of Vadouvan bij het noord Afrikaanse gerecht tajine. Houd je van patat en maak je je mayonaise zelf, voeg dan in plaats van olie een beetje Vadouvan toe of voeg het toe bij de kant en klare mayonaise. De mayonaise zal zeker smaken.